Rogaliki Cioci Marylki
-2 serki homogenizowane Rolmlecz
-2 kostki masła
-5 szklanek mąki
Składniki połączyć ze sobą, zagnieść i włożyć do lodówki na 12 h. Po tym czasie podzielić na 8 części, rozwałkować, pokroić na kwadraciki. Na każdy kwadracik nałożyć ulubioną konfiturę czy dżem. Kwadraciki z „farszem” zrolować, zaczynając od rogu, ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 25 minut.
Tiramisu Wujka Bogdana
-2 podwójne paczki biszkoptów (języczki)
-2 szklanki kawy + 2 większe kieliszki rumu lub amaretto lub wódki
-2 opakowania serka mascarpone 250 g
-3 jajka
-1 cukier waniliowy
-1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
Biszkopty zamoczone kolejno w kawie z alko układamy koło siebie w szklanej brytfance (może być taka, jaką macie ale w szklanej najładniej wygląda. Jak zakryjemy dno biszkoptami nakładamy krem. Krem powstaje z połączenia utartych żółtek z cukrem i serka mascarpone oraz dodanej na sam koniec ubitych białek. (Jeżeli nie możecie jeść surowych jajek nie musicie ich dodawać – żeby nadać puszystości do kremu można zastosować połączenie jednego opakowania serka z ubitą bitą śmietaną). Po wyłożeniu kremu, układamy kolejną warstwę zamoczonych tuż przed ułożeniem biszkoptów i na nie reszta kremu. Krem posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki i po godzinie mamy gotowe ciasto do podania.
Polewa czekoladowa Stelli – najlepsza, przepyszna , uwielbiam
-2 tabliczki czekolady mlecznej Wedel
-3/4 śmietanki 30% lub 36% (ok 120 ml)
Wszystko podgrzać na małym ogniu i wymieszać. Ciepłą masą zalać ulubione ciasto np sernik:)
Sernik Ani
-1 kg sera białego np „Bach”
-3 łyżki oleju
-3 łyżki śmietany
-1 cukier waniliowy
-1 budyń śmietankowy
-1 szklanka cukru
-5 żółtek
-3/4 szklanki mleka
Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy ser, śmietanę, olej, budyń w proszku i mieszamy. Na koniec po trochu dodajemy mleko. Masę wylewamy do okrągłej wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy przez 70 min we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 150-160 stopni. Po ostygnięciu sernika polewamy go np polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem i układamy na nim owoce.
Ciekawostki o jajkach na koniec:)
Jajecznica będzie pulchna, jak dodamy do niej podczas smażenia łyżeczkę śmietany.
Ugotowane jajko łatwo obierzemy, jak zaraz po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą.
Świeże jajko tonie w szklance wody, stare wypływa.
Nie pękają podczas gotowania, jak zalejemy je zimną wodą i dopiero wtedy zaczniemy gotować.
Ugotowane jajko ma trwałość około 21 dni. Gdy skorupka pęknie w trakcie gotowania to jajko powinno być zjedzone do 3 dni.
Jajka można mrozić. Jeżeli z pieczenia ciasta zostaną Wam żółtka lub białko to śmiało zapakujcie je do woreczków i przechowujcie w zamrażarce.
Smacznego,
Marta Mira Mirecka